Hond vs Kat

Als ik samen met Mia over straat loop, en we op de voet gevolgd worden door 1,2 of 3 katten, dan krijgen we vaak leuke reacties. Het ziet er voor sommige mensen bijzonder uit omdat er vaak vanuit gegaan wordt dat honden en katten niet samen kunnen gaan. Bij ons is het tegendeel waar.

Voordat wij Mia in huis kregen hadden wij al 3 katten: Minnie, Tommie en Pippie. Toen we besloten om een hond te adopteren wisten we van tevoren niet hoe dat de hond en katten op elkaar zouden reageren. Volgens het opvanggezin waar Mia verbleef reageerde zij niet echt op de kat die daar woonde. Dat was dus alvast een pluspunt. Maar onze katten hadden nog nooit een hond gezien, dus het was de vraag wat zij ervan zouden gaan vinden. 

Hoe zouden we dit kunnen aanpakken?

Toen Mia de eerste dag bij ons in huis kwam hebben we haar eerst aangelijnd kennis laten maken met Minnie die toevallig net binnen was. Mocht Mia er dan achteraan willen gaan zat ze in ieder geval vast aan de lijn. Mia snuffelde aan haar en reageerde gelukkig heel rustig. Minnie keek een beetje verbaasd maar reageerde vrij relaxed. Daarna was Pippie aan de beurt. Ook tussen Mia en Pippie ging de eerste kennismaking heel rustig. Pippie is een poes die nergens bang voor is dus die vond het vrij snel oke.

Tommie was een ander verhaal. Dat is best wel een watje. Ik dacht altijd dat rode katers nogal stoer waren, maar Tommie is juist verreweg van dat. Hij zag Mia, schrok zich rot, en vluchtte naar buiten. De eerste maand was hij meer buiten dan binnen. Voor het eten moesten we hem gaan halen en hem appart van Mia laten eten. De andere 2 poezen hadden er al snel geen problemen mee, maar Tommie had wat meer tijd en ruimte nodig. En die tijd en ruimte kreeg hij ook.

Maar goed, langzaamaan begon ook hij in te zien dat wanneer hij naar binnen kwam Mia hem niets deed. Ze wilde alleen aan hem snuffelen en verder niets.

Nu zijn we 2,5 jaar verder en is iedereen helemaal aan elkaar gewend, ook Tommie. De katten lopen dus vaak mee als ik Mia ga uitlaten, heel gezellig en een grappig gezicht voor de omgeving. Pippie is Mia's favoriete poes. Zoals ik al zei is Pippie nergens bang voor, daagt ze Mia uit tot spelen en kruipt af en toe bij haar in de mand. Ze hebben een hechte band opgebouwd.

Of ik tips heb om een hond en kat aan elkaar te laten wennen?

De volgende factoren zijn belangrijk:

  • Karakter van de hond (een rustige hond wordt eerder geaccepteerd dan een hele drukke)
  • Karakter van de kat (een schuwe angsthaas zal er meer moeite mee hebben)
  • De eerste ontmoeting is de belangrijkste. Probeer negatieve ervaringen te vermijden. Lijn de hond aan zodat deze niet achter de kat aan kan jagen.
  • Geef de hond een eigen plek waar de kat niet mag komen. (bij ons was dat eerst een open bench waar we de katten absoluut niet in lieten)
  • Geef de kat een eigen plek waar de hond niet kan komen. (bij ons is dat boven)
  • Geef hond en kat zeker in het begin appart van elkaar eten zodat hier geen ruzie over kan ontstaan.
  • Laat de hond en kat nooit alleen samen als je het nog niet vertrouwd.
  • Tijd, ruimte en geduld hebben
  • Puppys en kittens leren makkelijker om met elkaar om te gaan als ze vanaf het begin met elkaar opgroeien

Bij ons is het gelukkig heel snel goed gegaan, ik ben me er van bewust dat we hierin veel geluk gehad hebben. Het komt denk ik vooral omdat Mia waarschijnlijk al katten gewend was en daarbij heeft ze een heel rustig karakter. Vaak duurt het langer, ik ken meer mensen met een hond en kat waarbij het wel een paar maanden heeft geduurd. Maar ook die leven nu in harmonie samen dus geef het niet te snel op!

Lees ook Blog: Rust, rust en nog eens rust

Lees ook Blog: Een dipje

Lees ook Blog: Is die hond vals?

Lees ook Artikel: Interview met verhuisdieren

Lees ook Artikel: Relaxte hond in de krant

Bekijk ook Filmpje: Relaxtehond in de hart voor dieren

© 2021 - 2024 Relaxte hond | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel