Een dipje...

Mia is een onzekere hond die snel overprikkeld is. Dit uit zich vooral in uitvallen naar andere honden en soms mensen. Toen ze ongeveer 6 maanden bij ons was werd dit gedrag langzaam steeds erger. We hebben toen een gedragstherapeut ingeschakeld. Daarvan hebben we een hoop tips gekregen die we zijn gaan uitproberen. Zoveel mogelijk prikkels uit de weg gaan, dus bijvoorbeeld omdraaien als er een andere hond onze richting op komt, en vooral goed gedrag op een prikkel belonen. Daarbij zijn we ook naar een dierenarts verwezen die haar heeft onderzocht of er misschien lichamelijke klachten waren. Bij pijn kunnen honden ook gaan uitvallen omdat ze zich niet fijn voelen. Gelukkig is er lichamelijk niets aan de hand met Mia, dus ze reageert puur vanuit angst en onzekerheid.

Zowel de gedragstherapeut als de dierenarts hebben het over gedragsmedicatie gehad. Maar hier vond ik teveel nadelen aan kleven, en ben dus op zoek gegaan naar een natuurlijk supplement wat haar zou kunnen ondersteunen. Na een aantal dingen geprobeerd te hebben, ben ik uiteindelijk bij canifelox calm tabletten uitgekomen. Hier reageert Mia erg goed op, het haalt de scherpe randjes van haar angsten af, en ze lijkt sindsdien een stuk beter in haar vel te zitten. Ze kan meer prikkels hebben en hersteld na een voor haar spannende situatie sneller. Dit in combinatie met de tips die we hebben gekregen van de gedragstherapeut, zorgt dat er voor dat we een stuk relaxter naar buiten kunnen.

Maar goed, het is nog steeds geen wondermiddel en de aard van het beestje blijft natuurlijk hetzelfde. Het komt dus af en toe voor dat ze een dipje heeft. Zo ook deze week. De afgelopen 2 dagen valt ze weer snel uit op straat naar vooral andere honden. Dit maakt dat ik dan ga nadenken over hoe deze terugval opeens komt. Mia is een gevoelige hond en reageert op energie en spanningsvelden, daar ben ik inmiddels na 2 jaar wel achter. Wat is er deze week dan anders dan normaal? 

  • Het is vakantie dus er zijn meer mensen met hun hond op straat, en er spelen meer kinderen buiten = meer prikkels
  • Ik kwam er zojuist achter dat het vandaag volle maan is. Het klinkt misschien zweverig, maar Mia reageert op energie, en tijdens volle maan zijn er andere energievelden in de atmosfeer. (Deze voel ik zelf overigens ook.)
  • Er wordt onweer voorspeld. Ook dan is er een verandering in de luchtdruk wat voor spanningsvelden kan zorgen.
  • Ik zit lichamelijk even niet lekker in mijn vel. Dit komt door een chronische ziekte waardoor ik goede en slechte dagen heb. Mia reageert altijd sterk op mijn energie.

Al met al 4 belangrijke punten die ermee te maken kunnen hebben dat we tijdelijk in een dipje zitten. Ik benoem vooral tijdelijk, want het komt wel vaker voor dat we even een iets mindere periode hebben, en uiteindelijk komt het altijd weer goed.

Herken jij zelf ook dat jouw hond soms even in een dip zit? Het kan erg frustrerend zijn, zeker als je er zo hard aan werkt om het gedrag van jouw hond te begrijpen en te ondersteunen dmv positieve training. Ga bij jezelf na wat de reden zou kunnen zijn waarom jouw hond even een mindere periode heeft, en accepteer dat een hond, net als mensen, soms gewoon even niet zo lekker in zijn vel zit. Denk ook eens na over of een rustgevend supplement iets zou kunnen beteken voor jouw hond als je dit nog niet gebruikt. Deze zijn op natuurlijke basis, drogeren de hond niet, en zijn ook niet verslavend.

En houd daarbij ook in je achterhoofd: "Na regen komt altijd weer zonneschijn!"

Lees ook Blog: Rust, rust en nog eens rust

Lees ook Blog: Is die hond vals?

Lees ook Artikel: Interview met verhuisdieren

Lees ook Artikel: Relaxtehond in de krant

Lees ook Blog: Hond vs kat

Bekijk ook Filmpje: Relaxtehond in de hart voor dieren

© 2021 - 2024 Relaxte hond | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel